Minu lemmik kohalik tooraine kasvataja

Kui on üldse keegi, kes väärib minu kokandusteekonna toetustiitlit on see LuxVegi tegijad. Esialgu väike – nüüd juba üsna suureks kasvanud microürdi, miniköögivilja, õite ja muude värskete maitsete kasvatajad Tartu lähedalt Rahingest.

Juba pikka pikka aega on nende lehed minu taldrikuid kaunistanud ja toite maitsestanud. Alustades juba Hõlmi algusaegadest on nad olnud stabiilne partner, kes omaenda teekonnaga maitsetaimede maailma arendamisel on edasi aidanud kõiki ümbruskonna tipprestorane/kokkasid.

Vaja on võtta ainult üks hommikupoolik, lasta LuxVegi perenaisel, Katil, viia ennast teekonnale läbi erinevate tekstuuride, maitsete ja kaunite lehtede ning kogu sinu arusaam taimemaailmast muutub täielikult.

Igal taimel on rääkida oma lugu, neil on omad kasvu tingimused, omad maitsenüansid. Sellest ma võikski ilmselt rääkima jääda, aga selle võin jätta mõneks tulevikupostituseks.

Nagu teadagi, on praegu kõigil kaubatarnijatel, kes on põhiosa oma tegevusest suunanud restoranidele, äärmiselt raske. Ma arvan, et see üllataks kõiki, kui suure mahuga üks keskmine söögikoht toidukauba liigutamisel on. Tonnide viisi toiduaineid. See on üks suur-suur äri.

Kuna restoranide vajadused on tugevalt langenud nii lühiajaliselt ja ka pikaajaliselt on ainuke ellujäämise variant suunata oma töö erakliendile. 

Kui mina saaksin vähegi kaasa aidata sellega, et millist neist tarnijatest mina isiklikult soovitaksin, siis uskuge mind – LuxVegist tulevad suurepärased tooted!

Mõniaeg tagasi suhtlesin LuxVegi Toomasega ning panime plaani paika. Neil on erakliendile välja tulnud uus toode nimega „Segu7“. Ja mina toetan omalt poolt nii palju, et panen kokku mõne retsepti koos soovitustega, et kuidas seda kasutada saaks.

Siinkohal siis minu 3 retsepti, miDA VÕIB KA LEIDA VARSTI PAKENDITELT

Esimene toit on kerge salat. Kuid ärme mine seda teed, et valame pakist taldrikusse ja aitab küll. Ega me jänesed ei ole. Võtame asja intellektiga. Valmistame salati peale klassikalise salatikastme, segame lehtedega, andes neile mõnusa maitse. Kõik ülejäänud koostisained asetame salati peale. Avokaado annab mõnusat kreemisust, värskusest pakatavad kirsstomatid annavad salatile mahlakust. Eesmärk ei olnud küll see, aga tegemist on ka 100% vegan toiduga. Kellel see lause nüüd natuke südame pahaks ajas, siis siia salatile sobib hästi ka näiteks praetud halloumi juust, mozzarella/burrata. Ilmselt oleks sobiv ka üks pošeeritud muna?

PROTIP: Kui kõik kohe kokku segada on tulemus see, et kõige paremad osad nagu tomatid ja avokaadod vajuvad põhja ja enne peab salati pealt ära sööma enne kui põhiasjani jõuad. Ikka eraldiseisvalt maitsestatud salatipõhi alla ja muud koostisained peale. Nii saab hea salati.

LuxVeg Segu 7 värske salat kirsstomatite, avokaado ja röstitud seemnetega

Salatikastme retsept :

4 spl oliiviõli või kohalikku kanepiõli

1spl valge veini äädikat

1spl mett

1tl dijoni sinepit või mädarõigast

Maitsestada maitse järgi : sool, must pipar, sidruni või laimi mahla

Võta Segu7, pese need ja raputa kuivaks.

Sega Segu7 salati kastmega ning aseta taldrikule.

Salatile peale lõigata kirsstomateid, avokaadot ning röstitud päevalille - ja seesamiseemneid.


Väheke teravamate toitude armastajatele on üks üli lihtne ja maitsev supp ka menüüs. Praegu, kuna kevad pole veel alanud ja sügis on ka kaugel seljataga, ei ole enam palju kohalikke köögivilju, millest süüa valmistada. Selline natukene nõme aeg, aga ei ole ka kaugel kui uut värsket kraami peale hakkab tulema. Otsustasin kasutada kõrvitsat. Üks väheseid asju mis on praegu veel hea.

Kasutame siin natukene aasia maitseid/lähenemisi, ehk need kes on harjunud toidule maitsetamiseks kasutama ainult soola ja pipart vajavad gramm harjumist. Aga soovitan proovida!

LuxVegi Segu7 on sellise omadusega, et kuna kokku on pandud päris hea valik erineva maitsega lehti, siis seda toitu süües on iga suutäis erinev – kord mahedam, kord vürtsikam. Krõmpsud lehed annavad head tekstuuri. Väga lahe ühesõnaga.

Kõrvitsapüreesupp Segu7 värskete lehtedega

1 väike Hokkaido või pudelkõrvits

1 väiksem sibul

2 küüslaugu küünt

Ingver, roheline sibul, chilli – igat ühte maitse järgi.

1tl jahvatatud koriander, 1tl jahvatatud kurkum, 1tl jahvatatud vürtskööment

500ml kookospiima

500ml puljongit (köögivilja või kana)

Sool, suhkur, 1 laimi mahl

Sibul, küüslauk, ingver, roheline sibul ja chilli hakkida peeneks. Praadida õlis koos vürtsidega kerge pruunistumiseni. Puhastada kõrvits ja lõigata väiksemateks tükkideks. Lisada potti koos kookospiima ja puljongiga. Keeta kuni kõrvits on pehme. Püreestada saumiksriga. Maitsestada soola, suhkru ja laimimahlaga.

Serveerida rohke Segu7 salatikattega. Serveerimiseks lisaks kõrvitsaseemneid ja hea kvaliteediga oliiviõli.

 

Üks ala, kus selline toode lihtsalt särab on hommikusöök. Võiku vahele, kõrvale, peale. Munapudru sisse, kõrvale, peale. OMLETT..

Raske oleks leida veel mitmekülgsemat asja. Unustage ära see, et värsked rohelised taimed on ainult toorena söömiseks. Kuumutatuna tuleb välja veelgi enam maitsenüansse, taim laseb oma toitained kõik välja – kättesaadavaks. Lihtsalt super.

Siinkohal siis mõnus hommikuomlett, kuhu sisse viskame peotäie rohelist, ning see muudab lihtsa omleti suurepäraseks. Paprika, roheline sibul ja kikerherned väikse teksuuri ja tummisuse jaoks. Kui see sinu hommikut õigesti ei alusta siis võid samahästi tagasi voodisse ronida, sest et ega siit enam paremaks minna ei saa. Proovige järgi!

Tervislik Omlett Segu7 lehtedega

2 muna, 1 munakollane

80g hapukoort

30g Tugevat juustu nt. Parmesan või Forte

30g (kolmandik pakist) Segu7 lehti

1 väiksem paprika

50g kikerherneid

Rohelist sibulat

Kloppida lahti munad, lisada hapukoor. Segada ühtlaseks taignaks – asetada kõrvale.

Hakkida paprika, roheline sibul. Pannil õliga praadida paprika ja roheline sibul, lisades kikerherned. Lisada pannile muna-hapukoore segu, küpsetada pisut. Kui omlett on pool-valmis, lisada Segu7 lehed ning peale riivida juust. Keerata pannil tuli alt ning katta kaanega. Lasta haududa ca 8-10 minutit, kuni on läbi küpsenud.

Vajadusel maitsestada veel soola ja pipraga ning serveerida.


Kui kellegil tekkis huvi, siis seda Segu7-t hakatakse levitama Coop poodides ja kõige parem on tegelikult üldse LuxVegi Toomasele ise helistada ja tellida. Kui joppab toob peremees ise kohale ka.

Rohkem infot:
https://luxveg.ee/

Mina igatahes hoian edaspidi alati ühte karpi oma külmikus.

Tänan lugemast!

Jaga artiklit: