5 NETFLIXI TOIDUTEEMALIST SAADET MIDA PEAKSID VAATAMA!

Netflix on ilmselt üks teenus, mis hetkel kindlasti klientide arvu üle kurta ei saa. Arusaadavatel põhjustel on väga paljudel tekkinud vaba aega, mida erinevate meelelahutusviisidega täita. Mul on olnud rõõm olla Netflixi kasutaja juba päris pikka aega. See tähendab, et kui on saade, mis on vähegi toidumaailmaga seotud on ta ilmselt minupoolt ära vaadatud. Kindlasti on paremaid ja on ka kehvemaid saateid – seega otsustasin kokku panna mingisuguse soovituse, et karantiin lõbusamalt mööda saata.

Järgnevalt toongi siis välja 5 "toidu"saadet, mis minu arust on väärt vaatamist. Seda muidugi 100% subjektiivse arvamuse põhjal.

1.       Chefs Table 

Kui sa oled professionaalne kokk ja ei ole veel Chefs Table vaadanud, kas sa ikkagi väärid oma kohta noa taga? Nali muidugi, aga ma ütleks, et see saade on üks põhilisi tänapäevase köögi suunaandjaid – kui sind vähegi huvitab sellel erialal tippu jõudmine, siis selles ühes sarjas on lood peaaegu et kõigist parimatest restoranidest ning neid loonud peakokkadest. Kellelt veel õppida kui mitte parimatelt?

Omal ajal (kõlan vanana) oli see saade üks Netflixi esimesi suuri isetoodetud hitte. David Gelbi suurprojekt, mis sai alguse omal ajal dokumentaalist, mis kandis nime „Jiro Deams of Sushi“. See sari on suutnud ülemaailmse publikuni tuua eelnevalt üsnagi varjus olevad lood tippkokkadest, kellest paljud omavad ka Michelini tärne. Nende maailma parimate kokkade lood on innustavad, inspireerivad ja äärmiselt keerukad. See saade annab minu arust väga hästi edasi, et kui palju üks kokk peab pingutama, et jõuda maailma tippu. Mida tähendab Michelini tähtede saamine ja selle hoidmine. Mida tähendab olla eeskujuks oma töötajatele, kogukonnale ja külalistele. Mida tähendab olla tippude tipp, best of the best.

10/10 saade minu poolt ja kes pole veel vaadanud siis minu (peale)tungiv soovitus see esimese asjana ette võtta.


2.       Ugly Delicious

Ugly Delicious – ehk inetult maitsev. Toit, mis on lihtsalt fucking hea – suva milline ta väja näeb! Ühed parimad toidud siin planeedil on sellised, mida ühes viisakas restoranis ei saaks pakkuda. Seda peab ilmselt kätega sööma, see ei näeks taldrikul ilus – poleks viisakas. Aga see on toit, mis on maitsev ja mis ilmselt on tähtis osa kellegi kultuurist.

Dave Chang on keegi, kes  vabalt vääriks ilma kahtluseta oma saadet Chefs Table nimistus. USAs äärmiselt tuntud ning (ka michelini poolt) hinnatud kokk, kes on ülesse ehitanud omanäolise Korea mõjutustega toiduimpeeriumi. Mis muuseas oli üks esimesi tuntud restorane New Yorkis, kes koroonaviiruse puhangu tõttu uksed sulges. Ta on keegi kes on viimase 10 aasta jooksul olnud toidumaailma edasiviija ja eestkõneleja. Ta esineb erinevates telesaadetes, esineb erinevatel konverentsidel, on seotud erinevate teadusprojektidega ja jõuab ka veel peakoka ning ettevõtjana Momofuku brändi juhtida.

Dave jutustab selles saates toidust läbi omapärase kultuurse, rassilise ja etnilise vaatevinkli. Teema mis on USAs äärmiselt päevakajaline ning samas ka vastuoluline. Ta toob toidule/selle nautimisele lisamõõtme – kust on mingi toit pärit, miks ta on selline, millist rolli omab see toit nende inimeste jaoks, kelle kultuurist see pärit on. Väga mõtlemapanev ja hariv saade.

Kindlasti soovitan uurida ka saadet nimega „The Mind of A Chef“, just selle esimest hooaega – kus Dave Chang on terve hooaja saatejuht. See on samamoodi üks saadetest, mis on olnud eestvedaja kõigele, mis viimase kümnendi jooksul on maailma tipptoidumaastikul toimunud ja üks esimesi Dave Changi suuremaid teleprojekte.


3.       Rotten

Iga endast lugupidav kokk peaks aru saama, kust tuleb see tooraine, millest ta igapäevaselt toitu valmistab. Kuigi saade keskendub pigem laialdasemale tarbijale/tarbimisele on ka kokkadele see küllaltki oluline saade mida vaadata.

Arvestades seda, et tarbimine on saavutanud sellel sajandil oma kõrghetke, peavad toidu tootjad välja mõtlema järjest drastilisemaid meetmeid, et tootmine järgi jõuaks. Lisaks - seal kus liiguvad suured rahad, liigub ka palju kuritegevust, petmisi, ärakasutamisi ja intriige. Tuuakse välja erinevad mõjud, mis tänapäevasel toiduainete tootmisel on selles ahelas olevate inimeste jaoks ning vähemalt minu jaoks muutis suhtumist päris mitmesse toiduainesse, mida edaspidi kas väldin või jälgin, et see tuleks usaldusväärsest allikast.

Kindlasti silmiavav ja põnev toidudokumentaal.

Kujutiste tulemus pringule the final table

4.       The Final Table

Üldiselt väldin sarnaseid saateid. Vähemalt selliseid, kus amatöörid omavahel võistlevad – lihtsalt vahepeal on liiga valus vaadata.

See aga on üks väheseid toiduvalmistamise võistluse saateid mida kannatab vaadata. Kerge „Iron Chef“ mõjutusega kokandusvõistlus, kus mõõtu võtavad profesionaalsed kokad. Igas osas keskendutakse erinevale maailma regioonile, tuues seda regiooni hindama selle regiooni spetsialisti. Kokad, kes seal võistlevad on minu arust põnevad. Neil on huvitavad lood ja need toidud mis võistluse jooksul valmivad on minu arust väga kõrge kvaliteediga. Minu arust on terve saate ülesehitus väga meelelahutuslik ja tore (samas tõsiseltvõetav).

Saab minu soovituse.

5.       Salt Fat Acid Heat

See oli üks saade, mis tundus esialgu minu jaoks liiga „pehme“. Ma kipun jällegi vältima selliseid koduperenaiselikke pool-tõsiseid kokandussaateid, kus mingi tädi kes pole päris restoranikööki seestpoolt näinudki seletab kokanduslikke põhitõdesid. Lihtsalt ei saa tõsiselt võtta selliseid.

Aga see saade on midagi eriskummalist. Selle saate tegijad üritavad hea toidu valmistamist jagada neljaks põhielemendiks. Ehk iga "õigesti" maitsestatud/valmistatud toit koosneb nendest neljast koostisainest : Sool, rasv, hape, kuumus. Iga osa keskendub ühele nendest ja toob välja mitme toidukultuuri lood seoses käesoleva teemaga. Minu arust läbi väga paeluva loo jutustamise.

Ja palju millest saade räägib on tõesti tõsi – kuigi kindlasti pikendaksin seda elementide nimekirja, siis põhiline on neil tõesti täppi pannud. Siin on üht-teist kõrvataha panna nii kodukokal kui ka profi kokal. Saade on heatujuline ja mõnus.

Saab ka see minu soovituse.

Kui võtsid ette ja vaatasid mõnda saadet, siis anna teada, mis arvasid!

 

Tänud lugemast!


Eelmine
Hetkeolukorrast toitlustussektori pilgu läbi
Järgmine
KOROONAKRIISI MÕJU RESTORANIÄRILE MUJAL MAAILMAS