Gastronomisti Komponendid OSA 1 - KINOA

Gastronomistis usume me väga sellesse, et söömine peab olema elamus. Toit peab olema maitsev, põnevate komponentidega aga samas ka toitainerikas ja tervislik. Me oleme Gastronomistis pannud oma menüüs kokku äärmiselt mitmekülgsed toidud ja tahaksime Teile tutvustada meie toitude komponente, et teaksite mida meie salatid täpsemalt sisaldavad ja mis teeb neist nii head toidud.

PÄRITOLU

Kinoa, teise nimega Tšiili Hanemalts, on iidne teravili, mis on tänu oma päritolule, mitmekülgsetele kulinaarsetele rakendustele ja erakordsetele toiteväärtustele saavutanud tohutu populaarsuse tänapäevastes toidutrendides.

Arvatakse, et kinoa on pärit Lõuna-Ameerika Andide piirkonnast, eriti sellistest riikidest nagu Peruu, Boliivia, Colombia ja Ecuador. Põlisrahvad on seda kasvatanud üle 5000 aasta, see on olnud nende toitumise alustala ja kultuuri lahutamatu osa. Inkad pidasid kinoat pühaks põllukultuuriks, omistades selle vastupidavuse ja kohanemisvõime erinevate kliimatingimustega jumalikele jõududele.

Tänapäeval kasvatatakse kinoat paljudes maailma osades, sealhulgas Ameerika Ühendriikides, Kanadas, Euroopas ja Aasias. See õitseb erinevates kliimatingimustes, alates Andide kõrgmäestiku mägipiirkondadest kuni mõõdukamate keskkondadeni. Taime vastupidavus ja võime taluda keerulisi kasvutingimusi muudavad selle jätkusuutlikuks ja keskkonnasõbralikuks valikuks kogu maailmas.

KINOA KUI KOMPONENT

Kinoa mitmekülgsus kulinaarses maailmas on muutnud selle armastatud koostisosaks mitmesugustes roogades. Selle pähkline maitse ja õrn tekstuur sobivad hästi nii magusate kui ka soolaste retseptide jaoks. Teravilja saab kasutada riisi, kuskussi või pasta asendajana või lisada salatitesse, suppidesse ja hautistesse. Keetmisel tekivad kinoaseemned mõnusalt kergelt krõmpsuvad, jäädes samal ajal pehmeks, lisades igale roale sügavust ja tekstuuri

Lisaks kasutatakse küpsetistes kinoa jahu ja kinoahelbeid, mis on gluteenivaba alternatiiv tavalistele nisupõhistele toodetele. Gluteenivaba dieedi esilekerkimine on veelgi suurendanud kinoa populaarsust ohutu ja toitva võimalusena neile, kellel on tsöliaakia või gluteenitundlikkus.

Kinoat peetakse selle erakordse toiteväärtuse tõttu sageli supertoiduks. See on valgurikas ja sisaldab kõiki üheksat asendamatut aminohapet, mistõttu on see täielik valguallikas – haruldane kvaliteet taimsete toiduainete seas. See muudab selle väärtuslikuks lisandiks taime- ja vegantoidule, pakkudes alternatiivset valguallikat loomsetele saadustele.

Lisaks on kinoa hea kiudainete allikas, mis toetab seedimist ja soodustab täiskõhutunnet. Samuti on see täis olulisi mineraale, nagu raud, magneesium, fosfor ja tsink, mis aitavad kaasa üldisele heaolule ja keha funktsioonide säilitamisele.

TOIDUTRENDID

Viimastel aastatel on kinoa populaarsus tõusnud, eriti terviseteadlike inimeste ja nende seas, kes otsivad erinevaid toitumisvõimalusi. Taimse toitumise tõus koos suurenenud teadlikkusega jätkusuutlike toiduvalikute tähtsusest on viinud kinoa kulinaarse maailma esirinnas.

Kinoad võib kohandada erinevate köökidega ja rahuldada erinevaid toitumisvajadusi. Kinoa on tänu sellele muutunud lemmikkomponendiks nii restoranides kui ka koduköökides. Lisaks on toidutootjad lisanud kinoa paljude toodete hulka, nagu energiabatoonid, teraviljad ja isegi joogid.

 

KOKKUVÕTE

Kokkuvõtteks võib öelda, et kinoa teekond iidsest Andide põhitoidust globaalseks sensatsiooniks sümboliseerib toidutrendide jõudu meie kulinaarsete valikute kujundamisel. Selle tähelepanuväärne päritolu, kulinaarne mitmekülgsus ja muljetavaldavad toiteväärtused on kindlustanud selle koha armastatud supertoiduna kaasaegsel toidumaastikul. Kuna maailm on omaks võtnud tervislikumad ja säästvamad toitumistavad, jääb kinoa populaarsus tõenäoliselt püsima, lummab maitsemeeli ja toidab meie keha veel põlvkondade kaupa.

Kinoad leiab meie vegan Tempura austerserviku salati retseptist kuid alati võite paluda seda ükskõik millise oma tellitud salati põhjaks. Julgustame proovida, testida – Teie keha tänab Teid!


Eelmine
Gastronomist Catering liitub Tartuhotels grupi Restoran Fiiga
Järgmine
Gastronomisti Komponendid OSA 2 - KUSKUSS

Lisa kommentaar

Email again: